MIT ADOTT A MAGYARSÁGNAK AZ ORBÁN-KORMÁNY

 

      Összegyűjtötte: Kerkay Emese

 

                „… amit együtt felépítettünk, azt tőlünk már el nem vehetik, és az elkészült művek nem egyszerűen csak épületek, hidak és utak, hanem a nemzeti újraeszmélődés részeiként létező alkotások.”

                 (Orbán Viktor, Kisújszállás, 2003. június 1.)

 

2002. áprilisában a magyarság fele szavazott azokra, akik újjáépítették a

Mária Valéria hidat Esztergom és Párkány között, (1945-ben felrobbantották) Nagyrákosi völgyhidat, Közép-Európa legnagyobb feszített vasbeton völgyhídját 2001-ben avatták fel. (Az 1400 m hosszú völgyhíd volt a magyar-szlovén vasútvonal legdrágább műtárgya és szinte minden alkotóeleme magyar gyártású termék. Rekordgyorsasággal egy év alatt készült el. A Zala folyón illetve völgyön átívelő viaduktot 33 pillér tartja, legnagyobb magassága közel 12 m. A hidat egyedülálló úgynevezett szakaszos eltolási technikával tervezte és építette a HÍDÉPÍTŐ RT., melyért „Építőipari Nívódíjat” kapott. Ezt csak akkor ítélik oda, ha legalább egy évig már üzemben van a felavatott építőipari alkotás. - Ezt a völgyhidat saját szememmel láttam, amikor a nagytótlaki körtemplom megtekintésére mentünk.)

 

Szent László-hidat Szekszárdnál - ez Magyarország leghosszabb hídja; a 920 m hosszú acélszerkezetű híd magyar szabadalmak alapján, újszerű technológiával készült. Ugyanakkor megépült a rávezető 25 km-es autóút és a várost tehermentesítő elkerülő út.

 

Tiszaugnál hidat

 

az M3-as autópálya új szakaszának Tisza-hidját Polgár és Oszlár között

 

Boszniában hidakat (ezzel is jó hírnevet szereztek a magyarságnak)

 

Tiszamenti házakat az árvízkárosultaknak. 2870 megkárosodott lakóházat újjáépítettek vagy kijavítottak.

 

347 kilométernyi belvízi csatornát újjáépítettek

 

203 km árvízi töltést (gátakat) építettek és erősítettek meg köztük a szolnoki tiszaligeti gátat. (Hornék alatt nem épültek, - MP-ék leállították az építkezést)

 

160 km új autópályát, többek között az M3-ast Füzesabony és Polgár között, M30-ast Emődig... Az autópályán kívül 64 átvezető hidat, hét csomópontot és a 35-ös főút Polgárt elkerülő szakaszát. A Vegyépszer magyar vállalkozó és magyar alvállalatok kitűnő munkát végeztek, csodás az út. (Sok dicséretet olvastam az autópálya használóktól. Itt meg kell jegyezzem, hogy K. L. mérnök rokonom, aki Magyarországon és külföldön egyformán otthon van, állítja, hogy a régi külföldi cégek által épített utak rosszak, - /ezért is kellett olyan sok utat teljesen felújítani/ kiloptak sok anyagot, nem voltak jól megalapozva, a padkával nem törődtek, mind töredezett és használhatatlan volt. Az ő tapasztalatai szerint a Vegyépszer munkája gondos és kitűnő. És ez a magyar cég a Medgyessy kormány alatt még csak nem is pályázhat....! K.E.)

                M.P. kormány az útépítést leállította.

                2003. szept. 6-án a Magyar Nemzet jelenti: Alig található olyan rész az 1997 és 1998 között épített M3-as autópályán, amit ne kellett volna utólag kijavítaniuk a kivitelezőknek... Azt az autópálya-szakaszt, amire a Strabag Hungária Rt. kapott megbízást, alig egy évvel az átadást követően újból kellett építeni. Gyöngyös és Füzesabony között 1998-ban nyitották meg az új M3-as autópályát, de már 1999-ben több helyen hosszirányban megrepedt az aszfalt burkolata... Szakemberek állítják... ez csak akkor fordulhat elő, ha a kivitelező nem a megfelelő technológiát és építési anyagokat alkalmazta.

 

M7-es új szakaszát, felújítását és helyenkénti szélesítését

 

38 városelkerülő, illetve kapacitásbővítő utat. (Ez a Széchenyi Plusz terv fontos beruházás és gazdaságélénkítő fejezete). Eddig átadásra került (a felsorolás biztos hiányos): törökszentmiklósi 9,2 km-es elkerülő szakasza, tiszabezdédi csomópont, záhonyi határállomás közötti felújított szakasz, nyíregyházi négysávos bevezető szakasz, 4-es Hajdúszoboszlót elkerülő szakasz, Vállaj-Csanálos közúti nemzetközi határátkelőhely mindennemű jármű és gyalogos számára... A Medgyessy-kormány lelassította ezt a beruházási programot. Késik az M3-as és 3-as főútat összekötő mezőkövesdi elkerülő út néhány száz méter befejezése, Hódmezővásárhely, Pápa, Sárvár és Zalaegerszeg - Fidesz irányítású városok - várni kényszerülnek az elkerülő utak befejezésére. (Lejegyeztem 2003. őszén. K.E.) 

 

56-os főút bátaszéki átkelési szakaszát

 

a 20 km hosszú M9-es autóutat (Szekszárdnál) , mely 6. és az 51. számú főútakat köti összi. A kétszer egy sávos autóút érinti a Gemenci Tájvédelmi Körzetet, ezért jelentős környezetvédelmi fejlesztéseket végeztek el a beruházáskor. A húsz kilométer hosszú szakaszon 11 hidat építettek, amelyek vasút, közút és öntözőcsatorna felett haladnak át, ezenfelül vadvédelmi kerítést, vad- és hüllőátjárókat, és környezetvédelmi térfigyelő rendszert helyeztek el. Az 1,7 millió köbméter föld megmozgatása és 750 ezer köbméter beton és aszfalt beépítése mellet 210 ezer cserjét, 5900 fát ültettek és 24 hektár erdőt telepítettek.

 

Nemzeti színházat (Budapest)

 

Művészetek Palotája (Budapest) a Nemzeti színház mellett, az Orbán  kormány kezdte építeni és biztosította a pénzt. Végül magántőkéből épült meg. Az avatókoncert a Nemzeti Hangversenyteremben 2005. január 8-án volt. Hivatalos átadás: 2005.3.15.

 

Millenárist (parkkal) egy mocskos olajtól átitatott területből (Budapest) A Millenáris épületegyüttes két nemzetközi díjat kapott: a Nemzetközi Ingatlanszövetség Ingatlan-Oscar néven is emlegetett Prix d'Excellence-díjat és az Europa Nostra-díjat

 

Terror Háza Múzeumot (Budapest) - majdnem bezárták 2003. jan. 1-én pénz megvonása által Eötvös Lóránd Tudományegyetem lágymányosi új épületeit (Budapest)

 

Stephaneum - Pázmány Péter Katolikus Egyetem központi épületét Piliscsabán, 2001-ben (tervezte Makovecz Imre)

 

Andrássy Egyetemet (németajkú)

 

Sándor Palotát (Budapest)

 

Uránia Nemzeti filmszínházat (Budapest)

 

Nemzeti Táncszínházat

 

Természettudományi Múzeum bővítését

 

Budapest sportarénát - a leégett helyébe

 

Erzsébet-tér rendezett kiépítését csodálatos parkkal, mélygarázsokkal, konferenciatermekkel, stb. (Budapest)

 

Népligeti autóbuszpályaudvart (Budapest)

 

Sport Kórház műtéti tömbjét (Budapest)

 

Pápán új szárnyat az Esterházy Kórháznak

 

Zentán (Bácska) Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet, amely a délvidéki magyarság kulturális és szellemi központja lesz. (A VMMI az Orbán-kormány által létrehozott, a délvidéki magyarság művelődését és szellemi életét ápolni hivatott félmilliárd forintos pénzalapból épült fel. Az alapkövet 2002. január 22-én tették le, és 2003. május 31-én avatták fel az intézetet)

 

Debrecen város főterének felújítását

 

Kisfogház Emlékhelyet (avatták 2001. nov. 4.)

 

Tapolcán sportcsarnokot - avatták 2003. május 31. Orbán V. jelenlétében - magyar tervezők, fővállalkozók és kivitelezők építették (Tapolca a beruházáshoz 2001-ben nyert 720 millió forint állami támogatást, az önkormányzat 30 milliót tett hozzá)

 

Szegeden sportcsarnokot

 

Debrecenben sportcsarnokot

 

Bajóton Millenniumi házat, ahol a Millenniumi Gyűjteményt őrzik (Orbán Viktor avatta fel 2002-ben)

 

Gyálon művelődési házat

 

 

Nagykátán Katolikus Közösségi Házat, melyet 2003. április 24-én avatott fel Orbán Viktor. (Az intézmény felépítéséhez a Orbán kormány teremtett forrásokat.)

 

Kecskeméten a Református Általános Iskola tanuszodáját és tornacsarnokát. (A polgári kormány 37 millió forinttal támogatta megépítését. A 2004. aug. 13-i avatáson mondta Orbán Viktor: \"Az uszoda és sportcsarnok mellett ma van a világ legnagyobb sportünnepének - olimpia - megnyitója is, ezért egy másfajta megközelítésben akár mondhatjuk azt is, hogy ma az egész világ velünk ünnepel.\" Orbán Viktor 2002-ben az épületegyüttes új oktatási szárnyának átadásán is résztvett.

 

Budapesten a Gazdagréti lakótelepen Szent Angyalok Templomát. Dr. Lipp László, a templomépítő plébános, 2004. júniusában a Demokratának adott interjúban mondta:  Az eddig felépült templom ötszázmilliós költségvetésének nagy részét a Fidesz-kormány adta, egész pontosan a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.” A templom még nincs készen. Az elmúlt két évben komoly támogatás hiányában szinte csak ablakokkal - fólia helyett - gazdagodott a templom több millió forint értékben.

 

Kórogyon, a mai Horvátországban, újjáépített templomot a horvát-szerb háborúban lebombázott helyébe

 

Gyimesfelsőloki (Erdély) Árpádházi Szent Erzsébet Gimnáziumot.(Sajnos nem tudták befejezni az iskolaépületet, mert a Medgyessy-kormány beszüntette a támogatást.

 

Kunszentmiklóson a rendőrkapitányság új épületegyüttesét. Az Orbán-kormánytól több mint fél milliárd forintot kaptak. (2002.márc. 2. avatta fel Orbán V.)

 

Kaposváron Európa legkorszerűbb, 450 férőhelyes, tornacsarnokkal (18x30m) és úszómedencével (16x25x1.50m) ellátott középiskolai kollégiumot. Orbán Viktor avatta 2003. aug. 31-én. (A kétmilliárd forintos beruházást az Orbán kormány 1.6 millárddal támogatta. A kollégium földszintjén könyvtár, olvasótermek, tanuló szakköri helyiségek, stúdió, számítógépes terem, négy betegszoba és orvosi rendelő is van).

 

Kaposvár belvárosában a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolának tanszállodát és tanéttermet az egykori Bárány Vendéglő helyén. Az elmúlt 4 évben a 3,5 milliárd forint értékű oktatási beruházáshoz a város 1,2 milliárd forintot pályázaton nyert el 2001-ben. 2004. 9. 24-én adták át. Az új, 1,800 négyzetméter alapterületű új tanközpontban a szakiskola 700 tanulója (leendő szakácsok, cukrászok és felszolgálók) korszerű feltételek mellett sajátíthatják el a szakmát.

 

Beregdarócon „Hét Csillag” üdülő- és konferencia központot. Avatás 2003.aug.31. Félmilliárd forintos beruházáshoz 2001. novemberében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Milleniumi Vallási Alapból 290 millió Ft. és a Széchenyi terv 70 millió Ft. támogatást nyújtott.

 

MórahalmonAranyszöm” rendezvényházat és Klebelsberg-szobrot. Orbán Viktor adta át 2003. szept. 19-én. (Az Orbán-kormány 350 millió forint támogatást nyújtott, 40 milliót önerőből tettek hozzá.) A Palánkai Tibor Ybl-díjas építész által tervezett kultúrközpontban helyet kapott egy 300 férőhelyes színház, 400 főt befogadó rendezvényterem, hét klubhelyiség, ifjúsági terem, és a városi televízió stúdiója.

 

Nyíradonyban Harangi Imre Rendezvénycsarnokot. 2003. december 10-én adta át Orbán Viktor. (Az ezer fős befogadó képességű, 25 méteres uszodával is rendelkező csarnok 1,150 milliárd forintba került, ehhez az Orbán kormány 600 millióval járult hozzá -egyik utolsó intézkedésével.)

 

Karcagon a Kátai Gábor kórház kilenc szintes épület felújítását. A felújítás első ütemére az Orbán kormány - utolsó nagyobb beruházása - két milliárd forintot költött. A elkészült beruházást 2004. február 2-án adta át Orbán Viktor. Reményét fejezte ki, hogy a kórház felújításai egyszer folytatódhatnak.

 

Csornán Arany János Általános Iskolát és Speciális Szakiskolát a rábaközi térségben élő sérült gyermekek részére. Az új épületeket 2004. március 2-án adta át Áder János. Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 2001-ben 687 millió forintos címzett támogatást nyert, amihez 31 millió forintot tett hozzá a megye. A 11 hónap alatt elkészült több mint négyezer négyzetméteres épületegyüttesben tantermek, szaktantermek, tanműhelyek, szabadidő foglalkozásra alkalmas helyiségek és könyvtár kaptak helyet. Az iskola pedagógusai több mint 200 enyhefokon sérült és középsúlyos értelmi fogyatékos gyermeket nevelnek, akik a Rábaköz 48 településéről érkeznek. A diákok az általános iskola elvégzése után szakmát tanulhatnak, mint varrás, fémtömegcikkgyártás, parkgondozás, szönyegszövés és sütőipar. Ezenkívül logopédiai ellátást is nyújt az iskola.

 

Mohácson Széchenyi István Ifjúsági Centrumot. Pokorni Zoltán avatta fel 2004. márc. 12-én. A másfél év alatt felépített, 2.671 négyzetméter alapterületű háromszintes létesítmény 90%-át az Orbán kormány (2002 elején), a fennmaradó részt az önkormányzat fedezte. A Széchenyi István Belvárosi Általános Iskola mellett álló épületben európai színvonalú tornaterem, iskolai és sportolói öltözők, számítógépes-, rajz-, rendezvény-, kiállító- és egyebek mellett táncterem is helyet kapott. A mozgássérültek bejutására és belső közlekedésére is gondoltak az építők.

 

Nagykőrösön az Arany János Református Gyakorló Általános Iskola 173 év után tornacsarnokot és tanuszodát kapott. A 227 milliós beruházáshoz a polgári kormány 40 millióval járult hozzá, a további támogatás a kormányváltás miatt elapadt. A fennmaradó részt a ref. egyház, a hívek, szülők és a tantestület teremtette elő. Az átadó ünnepség díszvendége Orbán Viktor volt (2004.4.2.).

 

Egerben 140 szociális bérlakást       

 

Nyíregyházán új vasútállomást

 

Nyíregyházán új ügyészségi épületet

 

Zalaegerszegen két új orvosi rendelőt

 

Hajdunánáson református öregotthont (240 millió forint támogatást kaptak)

 

Pogányon (Pécs mellett) repülőteret és kétszáz bérlakást

 

Szabolcs faluban (Pécs környéke) a szennyvíztisztító hálózat kiépítését

 

Ceglédbércen református templomot. 11 millió forintot kaptak erre a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától.

 

Apajon református templomot, melynek építését az Orbán-kormánytól kapott állami támogatással tudták befejezni. Templomszentelés: 2005. 4. 24.

 

Sopronban Zeneiskolát, Inkubátor házat, stadiont a Káposztás utcában

 

Zalaegerszegen műszaki főiskolát

 

Mezőkövesden helyreállították a műemléknek számító Korona Szállót az Orbán-kormány 2002-ben megítélt százmillió forintos támogatásával, illetve 75 milliós saját erővel, ahol 2005. Jún. 25-én újra megnyílt a Matyó Múzeum. (Ezzel a hagyományok háza visszanyerte régi rangját. A kiállítótermekben – 270 négyzetméternyi terület – közel 5000 felbecsülhetetlen értékű hímzés várja a látogatókat.)

 

Nyírbogáron új község- és művelődési ház épült a polgári kormány és a római katolikus egyház segítségével. A 140 milliós közösségi ház otthont ad egy 350 fős előadó teremnek, házasságkötő teremnek, teleháznak és könyvtárnak. A 4 évig épülő házat 2005. Aug. 26-án avatták Orbán Viktor részvételével.

 

Országszerte játszótereket magyar népmesékre alapozva.

 

32 ezer panel-lakás felújítására az Orbán-kormány 3.5 milliárd forintot adott.

 

templomokat, iskolákat, emlékműveket és műemlék-felújításokat, sportcsarnokokat és tornatermeket, országszerte     (csak idővel tudhatjuk meg mennyit és hol)

 

Szavaztunk azokra, akiktől kaptunk Széchenyi tervet A Széchenyi terv nemzeti gazdaságfejlesztési terv, mely a kis- és középvállalkozók megerősítését szolgálja. A Széchenyi-terv segítségével minden második magyar településen létrejött valamilyen beruházás, ami minden állami 1 forinthoz hozzátett további 3-4 forint magánbefektetői beruházást, biztosítva a gazdasági növekedést. A 2001. január 1. és 2002. május 1. között működő Széchenyi terv 56 milliárd forint támogatást nyújtott 12 ezer nyertes pályázaton keresztül 4700 vállalkozónak.

A gyógy- és egészségturisztikát közel 100 esetben támogatta a Széchenyi-terv 31 milliárd forint értékben. A beruházások révén (összérték 80 milliárd forint felett) 2500 új munkahely jött létre és a fürdők éves befogadóképessége 75%-al bővült. - A program célja: Magyarország polgárai és a külföldi vendégek megőrizzék egészségüket, visszaszerezzék testi, lelki épségüket.

(M.P.-ék elsorvasztották, illetve megszüntették/szétverték. Sokaktól még a pályázatokon nyert és jóváhagyott pénzek kifizetését is megtagadja a Medgyessy kormány.)

 

A Széchenyi terv segítségével épült:

 

Soltvadkerten művelődési központ (A 8000 lakosú Soltvadkert az Orbán-kormány idején összesen 1 milliárd forint értékű kormányzati támogatást kapott, amelynek jelentős része a Széchenyi Terv keretében érkezett a városba. Orbán Viktor soltvadkerti látogatása során három, a Széchenyi Terv pályázatain nyertes vállalkozást látogatott meg 2003. április 25-én és ugyanaz nap avatta fel a művelődési házat.)

 

Soltvadkerten Anna étterem-panzió, a környék legjobb konyhájával (a Széchenyi Terv segítségével bővült európai színvonalúvá)

 

Soltvadkerten Materiál-Plastik Kft. modern műanyagfeldolgozó üzem

 

Soltvadkerten Frittmann testvérek borászata (technikai eszközeinek fejlesztése szintén a Széchenyi Terv segítségének köszönhető)

 

Mendén „Oázis” idősek otthona

 

Dél-Budán Fecskeház a szociálisan rászoruló fiatalok részére (2003. októberében Molnár Gyula szocialista polgármester ennek a több mint egymilliárd forintot érő ingatlannak az 50%-os tulajdonhányadát értékesítette mintegy 130 millió forintért, megkárosítva a dél-budai polgárokat többszáz millióval. A belügyminisztériummal kötött szerződés szerint 20 évig nem adható el a fecskeház!)

 

Miskolc-Görömbölyön görög katolikus paplak (Görömbölyön 2003. május 25-én avatták fel széles polgári támogatás mellett a Polgári Magyarországhoz hű Miskolci Ruszin Kisebbségi Önkormányzat, a gens fidelissima ajándékaként (ami jelentős anyagi áldozatvállalás eredménye) a két templom közötti dombon felállított „Hűség jelképét, Nagyságos Rákóczi Ferenc Fejedelem”szobrát)

 

Nyíregyházán bővült az állatpark, megnyílt a „sarkvidéki panoráma”, öt kontinens 150-féle állatfajának közel ezer egyede él ott természetes élőhelyüknek megfelelő környezetben.

 

Debreceni repülőtér fejlesztése, mely 2002. május 16. óta kereskedelmi és nemzetközi forgalom számára is nyitott.

 

Balmazújvárosban Koroknai Zoltán gazda fejő- és tejháza. Az Orbán-kormány a 40 millió forintos beruházáshoz több mint egyharmadával járult hozzá. Orbán V. adta át 2003. nov. 27-én. (Az Orbán-kormány idején Balmazújváros mentőállomással, idősek otthonával, bérlakásokkal, fürdőfejlesztéssel gazdagodott, és hozzákezdtek a közvilágítás korszerűsítéséhez, amikor is nemzeti többség állt a városvezetés élén. Ma, MP kormányzása idején viszont az eladósodás jellemző Balmazújvárosra.

 

Dabason 3000 négyzetméter alapterületű sportcsarnok és konferenciaközpont.  A három év alatt felépült sportcsarnokot Orbán Viktor avatta 2004. április 3-án. A 800 millió forintnyi beruházáshoz a Széchenyi Terv 500 millióval, a Sportminisztérium 100 millióval és a helyi önkormányzat 200 millióval járult hozzá.

 

Nagybaracskán infrastrukturális fejlesztések valósultak meg 1998-2004 között a Széchenyi terven nyert 74 millió forintnak köszönhetően. A beruházások munkahelyeket teremtettek a helyieknek. - Hálából a Bács-Kiskun megyei település Rákóczi emlékérmet (készítette Lapis András szegedi szobrász) adományozott Orbán Viktornak 2004. május 12-én.

 

Máriaremetén - Pesthidegkut - a Bazilika kertjében Szent Korona Emlékdomb és szabadtéri oltár épült a Széchenyi-terv segítségével.

 

Egerben Korona Ház a Széchenyi-terv támogatásával

 

Balatonfüreden szabadidő és konferenciaközpont. 2004.11.26-án adták át. A fejlesztésre 500 milliót nyertek a Széchenyi tervből az Orbán-kormány idején. Az új kulturális és sportcentrum nagycsarnokában 1500-an férnek el, a küzdőtér 1100 m2. A létesítményhez tartozik: 200 személyes multiplex mozi, konferencia-, fitness- és táncterem, 8 öltöző, 2 fallabdapálya, pezsgőfürdő, szauna, szolárium, étterem és egy 300 m2 panorámaterasz. - Hamarosan itt rendezik a kézilabda Európa-bajnokságot.

 

Lipóton a Szigetközben Tóth Péter a Széchenyi-terv segítségével egy málladozó épület romjaiból megépítette a Hotel Orchideát (34 szoba, 88 ágy, 250-300 fős étterem, bár, boros pince, külső és belső termálvizes medencék...)

 

Hévizen a Veszprémi Főegyházmegye 30-lakásos idősek otthonát építhetett meg a Széchenyi-terv 300 millió forintos hozzájárulásával

 

Sopronban egy idősek otthona létrehozásához a Pannonhalmi Főapátság 338,1 millió forint támogatást kapott

 

Sopronban Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Phare és Széchenyi-terv támogatásával

 

Várpalotán családi vállalkozásként működő autójavító műhely (Széchenyi-terv)

 

Máriapócson kegytárgybolt és új hangosító berendezés létesült (Széchenyi-terv)

 

Esztergomi vár díszkivilágítása a Széchenyi-terv segítségével valósult meg. (2001) Úgyszintén - 2001-ben - a Széchenyi-terv támogatásával elkészült az esztergomi Bazilika díszkivilágításának kiviteli terve (a kivitelezés késik pénz hiány miatt) Szadán a Nordenia Hungary Kft-nek az új Windmöller & Hölscher márkájú fóliagyártógépsor 500 millió forint értékű beruházáshoz, a Széchenyi-terv keretében, 80 millió forint támogatást nyújtott a Gazdasági Minisztériuma. (1993-ban, amikor a magyarországi vállalatukat felépítették, az üzem helyén egy legelő volt, melyen szürke marhák legelésztek. A környezetbarát Nordénia a területtel együtt megvásárolta az állatokat is, melyek létszáma azóta 60 darabra növekedett, és ma is az üzem melletti saját legelőjükön kérődznek.)

 

Siófokon új szállodák  a Széchenyi-tervnek köszönhetően

 

Alsónémedin a CBA:  száz százalékban hazai tulajdonban lévő kereskedelmi hálózat logisztikai központja. A magyar élelmiszerlánc új raktárbázisa 4,5 milliárd forintból valósult meg, melynek megépítéséhez a Széchenyi-terv keretéből 250 millió forintot nyertek. Orbán Viktor avatta fel 2005. április 15-én.

 

Kiskunlacházán református Gyülekezeti Ház: a Széchenyi-terv 10 millióval támogatta. Avatás: 2005. május 29. Orbán Viktor közreműködésével.

 

Hajdúbagóson új idősek otthona. A létesítmény 352 millió forintba került. Ehhez a Széchenyi-terv 152 millió forintot biztosított

 

Budapesten a bazilika lépcsőjárója a Széchenyi-terv Nemzeti Örökség Programja keretében készült 2002. áprilisában a Gazdasági Minisztérium turisztikai célelőirányzatából 7.600.000 Ft. összegű támogatással.

 

Bicske városában országzászlós emlékmű - 2003. május 25-én avatták

(Az 50 évvel ezelőtt lerombolt emlékmű helyébe a Széchenyi tervből és adakozásból állítottak impozáns emlékművet a református templom emlékkertjében. Az emlékmű talapzatához a határon túli magyar területekről egy-egy maroknyi földet hoztak az összetartozás jelképeként. Az emlékművön látható Nagy-Magyarország térképe és nagyméretű országalma.)

 

A Hortobágyi Nemzeti Parkban három helyszínen folynak ökoturisztikai fejlesztési munkálatok a Széchenyi-terv, illetve a Széchenyi Turizmusfejlesztési Program pályázati támogatásával 450 millió forint értékben:

- Hortobágy község központjában, a Nagycsárda mellett épül a Nemzeti Park látogatóközpontja. Turisztikai felvilágosítás, multimédiás elemekre is építő látványos kiállítások, környezeti nevelési foglalkoztató, két konferenciaterem, tíz, bemutatók tartására is szolgáló kézműves műhely várja az érdeklődőket.

                - Hortobágy-halastón, hazánk legnagyobb halastórendszerén 4 kilométer hosszúságú kisvasút felújítása megkönnyíti a hosszú túrát. A halastavak mentén madárlesekkel, tájékoztató táblákkal felszerelt tanösvény készül.

                - Hortobágy-malomházán a Hortobágy egykori vadon élő állatainak bemutatására szolgáló rejtett akadályok, megfigyelőpontok, pihenőhelyek épülnek a lovas kocsival, kerékpárral érkezőknek.

 

A Széchenyi Terv bérlakás-programjának keretében eddig több mint 13 ezer lakás épült meg. A Medgyessy kormány alatt a „bérlakás-építési program folyamatosan leépül, inkább a megszűnés mint a fejlesztés irányába halad”- mondta Glattfelder Béla, aki az Orbán kormány idején a gazdasági minisztérium államtitkára volt, Tiszakécskén 2003. nov. 25-én.

 

Aszódon (Pest megye) 12 lakásos, kétszintes és tetőtérbeépítésű társasházzá alakították át a volt szovjet laktanya kihasználatlan egyszintes épületét. A laktanyában ez volt az egyetlen ház, amelyet magyarok építettek. Ennek köszönhető, hogy alkalmas volt a teljes felújításra. A 67 milliós költséghez közel 47 millió forint támogatást nyújtott a Széchenyi-terv. Matolcsy György adta át 2001.4.26-án.

 

Pécelen (Pest megye) 15 belterületi telekingatlanon egy-egy ikerházat, azaz 30 bérlakást építettek. A több mint 200 milliós összköltségből 179 millió 300 ezer forint a Széchenyi-terv támogatása.

 

Visegrádon (Pest megye) nyolclakásos lakóház épült a hegyen teraszos kilátással. A Széchenyi-terv 40 millióval járult hozzá, az önkormányzat 17 millió forinttal egészíti ki.

 

Százhalombattán 112 bérlakás épült. Az épületekben 72 a szociális és 40 a költségalapú lakás. A Széchenyi-terv 390 millióval támogatta. A képviselő-testület határozata szerint a város húsz éven át nem idegenítheti el a lakásokat és gondoskodnia kell a karbantartásáról is.

 

Zalaegerszegen három nagy lakásépítési terv valósult meg. Az egyik a Gasparich utcában 24 szociális bérlakásos társasház épült. A beruházás 170 millió forintba került, ebből 90 milliót a Széchenyi-terv pályázatán nyert el a város. A másik fiatal családosoknak szociális bérlakások (20-30).

 

Demecseren (Szabolcs) 32 önkormányzati bérlakás

 

Tiszakécskén 39 önkormányzati bérlakás. 25 év szünet után épültek ismét bérlakások. A Széchenyi terv 216 millió 536 ezer forint állami támogatással járult hozzá a 362 millió forint összköltséghez.  

 

Csepelen 73 költségalapú bérlakás (2003. december elsején adták át), 2004-ben újabb 43 költségalapú bérlakást kezdenek építeni. A bérlakások építéséhez a csepeli önkormányzat 442 millió forint támogatást kapott az Orbán-kormánytól. (A Medgyessy-kormány felszámolta a Széchenyi-tervet, ezért további államilag támogatott bérlakások nem épülnek Csepelen.)

 

Császártöltésen 28 személyes bentlakásos nyugdíjasház. Orbán Viktor avatta fel 2003. nov. 21-én. (A Széchenyi-terv 102 millió forinttal segítette a 150 millió forintba kerülő nyugdíjasház felépítését.)

 

Vasváron 50 lakóegységből álló 100 férőhelyes emelt szintű szolgáltatást nyújtó idősek otthona. A Széchenyi-terv lakásprogram pályázatán 436 milliót nyert a város 2001-ben. A 600 milliós befektetést 2004. nov. 12-én adták át.

 

Hosszúpályin idősek otthona. Orbán Viktor avatta 2003. december 10-én. Az otthon felépítése 208 millió forintba került, ebből 144 milliót a Széchenyi Terv keretében a polgári kormány adott.

 

Zuglón 100 bérlakás - 50-et ebből 2004. március 24-én adtak át. A több mint félmilliárd forintos, Erzsébet királyné úti beruházáshoz a Gazdasági Minisztérium a Széchenyi Terv keretében 196 millió forint támogatást biztosított. További tervbe vett 50 lakás jelenleg nem épülhet fel állami segítség hiányában.

 

Sátoraljaújhely 1.1 milliárd forint támogatásban részesült, ebből valósult meg többek között a bérlakások építése is

 

A Széchenyi-terv keretében meghirdetett energiatakarékos program eredményeként az országban tizenötezer panellakásban végezték el a nyílászárók felújítást. A kiadások egyharmadát a lakóközösségek, egyharmadát az önkormányzat és egyharmadát az állam fizette a Széchenyi-terv keretében.

 

Győrött ezer lakás kapott új nyílászárókat a Széchenyi-terv támogatásával.

 

Budapest-Kőbányán 56 lakásos társasház felújításához - hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés - 15 millió forint támogatást, illetve kamatmentes hitelt kaptak a Széchenyi-terven keresztül.

 

A tudomány számára az Orbán-kormány jelentős forrásokat biztosított. 2002-ben, a kormányzati idő végére a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési program 171.2 milliárd forintot biztosított. (Ezzel szemben 1998-ban a Horn-kormány mindössze 71.2. milliárd forintot szánt a tudományra!) A Széchenyi-tervben a kutatás, a fejlesztés és az innováció az egyik fő kitörési pontként jelent meg az ország jövőjét illetően. A Széchenyi-terv 2001-ben 17.5 milliárd forintot, 2002-ben 19 milliárd forintot biztosított ezekre a programokra.

 

A KÜRT Computer Rendszerház Rt. által, a Széchenyi-terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program pályázatán, nyert állami támogatás az adatbiztosítás alapkutatását és az objektív informatikai értékmeghatározás módszertanának kidolgozását szolgálja. A cég a magyar számítástechnikai piacon és világviszonylatban is elismert adatmentési technológiája révén Európa egyik vezető cége.

 

A Szent István Egyetem 2001-ben és 2002-ben az agárgazdasági és biotechnológiai kutatási programjához nyert támogatást a Széchenyi-terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok pályázatán. A kutatási területek a következők: „Integrált agrárgazdasági modellek a 21. század hazai mezőgazdaságában”, „A magyar halászati ágazat biológiai és technológiai alapjainak minőségi fejlesztése”, „őshonos, vadon termő gyógynövény-populáció biológiai potenciálja”, „kémiai vizsgálatok végzése a hazai berkenye és húsos som fajtákon a beltartalmi értékekre tekintettel”.

 

Az Orbán-kormány a virtuális önkormányzatok létrahozására 2000-ben hatmilliárd forintot fordított. A Széchenyi-terv keretében 2001-ben 15, 2002-ben pedig 23 milliárd forintot biztosítottak az információs társadalom igényeinek megfelelő tudásrégió létrehozására Magyarországon.

 

Várpalota Krúdy Gyula Városi Könyvtára 2,030 000 forint támogatásban részesült az Informatikai Kormánybiztosság által a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében. A pályázati támogatás révén korszerűsítették a helyi hálózatot, hat multimédia számítógépet vásároltak a lakossági internet-használat céljára, melyeket felnőtt és gyermek-olvasók egyaránt igénybe vehetnek.

 

A kulturális turizmus a Széchenyi-terv egyik kiemelt fejlesztési iránya volt. Mivel a Budapesti Tavaszi Fesztivál kulcsszerepet játszik mint a külföldi, mind a belföldi turizmus szempontjából, a Széchenyi-terv és a Gazdasági Minisztérium kiemelt támogatásban részesítette a Fesztivált

 

A Széchenyi-terv lovasturisztikai pályázatain 2001-ben 120 millió forint támogatást kapott 11 nyertes a következő megyékben: Bács-Kiskun: 2, Békés: 2, Borsod-Abaúj-Zemplén: 2, Fejér: 3 és Pest: 2.

 

Zalacsányon lovasbemutatókhoz színpad és nézőtér (5 millió forintot kaptak)

 

A Széchenyi-terv egészségturisztikai pályázatain nyert összegek következtében épült:

               

Pápán várkertfürdő. A 2003. aug. 8-án megnyílt uszodakomplexum négy hektáron fekszik - 2200 négyzetméternyi vízfelülettel - és magába foglal pezsgőfürdőt, vízsugaras masszázzsal felszerelt ülőmedencét, vízárammal ellátott vegyes élménymedencét, három csúszdát, pancsolót, 25 méteres feszített víztükrű, hatpályás úszómedencét és egy tanmedencét. A termálfürdőt, szauna-blokkot és a fallabda-pályákat magába foglaló főépületet október 31-én adták át. A kétmilliárd Ft. összköltségből 782 millió forintot a Széchenyi-terv pályázatán nyertek.

 

Kehidakustyánon, Zala megyében gyógy- és élményfürdő - Orbán Viktor avatta fel 2003. február 8-án. (A közel 3 milliárd forintos befektetést a 650 milliót adó Széchenyi-terv lavinaszerűen indította el: élményfürdő, gyógyfürdő, szauna, pezsgőfürdő, szálloda, sodrómedence, 94 méteres hang és fény effektussal ellátott csúszda épült.)

 

Győrött fürdő. A 2,5 milliárd forintos befektetésből 977 milliót a Széchenyi-terv biztosított. A fürdőnek fedett és nyitott része van. Gyerekeknek: bébi-medence, gyerekcsúszda, mini vízesés, kosárlabdapalánk, szárazjátszóház. Felnőtteknek: gyógyvizes medencék fekvőmaszázzsal, derék- és hátmaszírozó fúvókkal és zuhatagokkal, élmény-medencék különböző nagyságú csúszdákkal, szaunakert: 8 kinti és benti szaunával, gőzkabinnal, zuhanyokkal, jakuzzival. - Az új létesítmény hatezer négyzetméteres területen helyezkedik el a Rába partján. A munkaterület előkészítésére a győri ÉDUVÍZ Kft. több mint 230 méter hosszú árvízvédelmi falat épít...

 

Tiszapüspökin korszerű tiszai szabad strand, mely minden biztonsági és egészségügyi követelménynek megfelel

 

Kecskeméten élményfürdő, 2003. április 30-án avatta fel Orbán Viktor. (230 millió forint támogatást kapott a város a Széchenyi Terv turizmusfejlesztési alapjából. Gyógyszálló építését is tervezik.)

 

Sárváron gyógyszálló és gyógyfürdő - a Széchenyi-terv egymilliárd forintot biztosított

 

Bük-i gyógyfürdő fedett élményfürdője és rekreációs parkja, amit a Széchenyi-terv 1 milliárd forinttal támogatott. (Avatás: 2003. aug. 25) Hét új medencét építettek, bővítették a gyógyászati szolgáltatások körét, kicserélték az elavult berendezéseket. Bükön ma 26 medence ötezer négyzetméteres vízfelülettel várja a pihenni és gyógyulni vágyókat. Elnyerték a minőség- és környezetbiztosítási tanúsítványt, az ISO 9001:2000 minősítést.)

 

Cserkeszőlőn hullámfürdő öltözővel és vizesblokkal. Az emeleten új gyógyászati centrum gyógymaszázs, víz alatti vízsugármasszázs, iszapkezelés, fizikoterápia, súlyfürdő és gyógytornamedencével. A 240 millió forintos beruházásból 100 milliót a Széchenyi terv pályázatán nyert támogatás fedez.

 

Nyíregyházán a Sóstó Gyógyfürdő új gyógyászati részlege, tanmedence és 360 köbméteres forró termálvizes medence.

 

Debrecenben élményfürdő. Avatás 2003. jún. 26. A Nagyerdőben épült, fedett, mediterrán élményfürdő egyedülálló az országban. Hullám-, úszó-, játszómedencetér, pezsgőfürdő, dögönyöző vízsugár, sodrómedence, barlangfürdő vízeséssel, víz alatti masszázs, 11 gyermekcsúszda 5 csobbanómedencével - 5000 négyzetméteren - várja a vendégeket. Folyosó köti össze a gyógyfürdővel. A 2.2 milliárdos költséghez a Széchenyi-terv fürdőfejlesztési pályázatán egymilliárd forintot nyert Debrecen.

 

Szolnokon felújított strandfürdő; az élmény- és termálfürdő korszerű, feszített víztükrű medencék és óriáscsúszdákkal bővült. A 373 millió forintos beruházáshoz 258,2 millió forint támogatást nyújtott a Széchenyi terv. Szolnokon a fejlesztés során megújultak a termálfürdő gyógykezelésre használt fedett és nyitott medencéi

 

Hajdunánáson a gyógyfürdő 320 milliós felújításához és bővítéséhez 155 millió forintot nyertek a Széchenyi terv pályázatán. A beruházás része: új sportmedence, két tanmedence, két gyógymedence, pancsolómedence, 330 négyzetméter alapterületű vízgépház felújítása; csapadékcsatorna, szennyvízcsatorna, villamos hálózat, térvilágítás, hangosítás, tereprendezés és kert kiépítése.

 

Egerben uszoda és élményfürdő

 

Püspökladányban új gyógyközpont (330 millióból 150 millió a Sz.-tervből)

 

Kisvárdán a várfürdő teljes rekonstrukciója, (uszómedence csúszdával, vízgomba, vízköpő, gyermek-, élmény-, hullámmedencével bővült) - 300-ból 150 milliót a Széchenyi terv pályázatán nyertek.

 

Túrkevén megújult és bővült gyógyfürdő (378-ból 162 millió a Széchenyi tervből származik

 

Hajdúszoboszlón korszerűsítették és bővítették a Gyógy- és Strandfürdőt. A 2,4 milliárd forintos beruházáshoz 1 milliárd forintot nyertek a Széchenyi-terv gyógyfürdő-fejlesztési pályázatán. Látvány- és élménypark - Aquapark - is épült három csúszdával, sodrófolyóval, felnőtt-, gyerek- és bébimedencével.

 

Nyíregyházai Sóstófürdőben megújult az 1911-ben épült eklektikus stílusú Krúdy Vigadó 800 négyzetméteres fedett terasszal és 1000 ember befogadására alkalmas termekkel.

 

Szarvason a Széchenyi-terv támogatásával felújításra került az 1903-ban épült városi fürdő és megépült a gyógyászati központ. A 670 millió forintos fürdőfejlesztéshez  (fedett feszített víztükrű úszómedence és több kisebb termálmedence) a Széchenyi-terv 200 millióval járult hozzá. Orbán Viktor adta át 2004. 9. 25-én.

 

Karcagon fürdő és strand. A Széchenyi terv 130 millióval támogatta.

 

Zalaegerszegen termálfürdő és Aquapark. Az 1,4 milliárdos beruházás felét a Széchenyi-terv biztosította.

 

Zalakaroson a gyógyfürdő új medencékkel, épületekkel és egyébb szolgáltatásokkal bővült. A beruházást 177 millió forinttal támogatta a Széchenyi-terv.

 

Isaszegen termál- és élményfürdő a Széchenyi-terv segítségével. A fürdőhöz a 32 fokos vizet 600 m mélyről nyerik.

 

Marcalin gyógyfürdő és szabadidőközpont (A Széchenyi-tervből 362,8 millió forint támogatással járult hozzá.)

 

Lentiben (Zala megye) termálfürdőt bővítették és felújították a Széchenyi-terv támogatásával. Az új medencében - a régió egyik legnagyobb medencéje - vadvízáram, masszázspadok, nyakzuhany és egy 74 m. hosszú óriáscsúszda van, a medence körül pedig mediterrán hangulatot idéző pálmakertet élő pálmafákkal alakítottak ki.

 

Gyula Várfürdő gyógyfürdő fejlesztését 400 millió forinttal támogatta a Széchenyi-terv. A vízgyógyászat fejlesztésére félmilliárd forintot fordítanak.

 

Mórahalmon hűtőház, fürdő rekonstrukció, lakások a Széchenyi-terv segítségével. Mórahalom messze földön híres zöldségeiről (paprika, paradicsom és a sok ízletes, szállítástűrő zöldség). 100 éves álmuk valósult meg a hűtőház megépítésével, hogy a beérett zöldséget legyen hol tárolni. A Széchenyi-terv 87 millió forinttal támogatta a fontos beruházást. Közvetlenül a hűtőház szomszédságában felépült az inkubátorház a kezdő ipari vállalkozók számára. Épül Kert-Magyarország Mórahalmon.

 

Cegléd a termál fürdő és szabadidő központ megvalósításához 1 milliárd forint állami támogatást nyert a Széchenyi-terv keretéből

 

Harkányon megújult és bővült a gyógyfürdő. A gyógyászati épület tetőtéri fürdőcsarnokában található a látványfürdő, pezsgőmedencék, jakuzzi, szauna és gőzkabinok. A fürdőcsarnok egész évben használható. A tető teljes egészében elhúzható szép időben. A 1,5 milliárd forintos beruházáshoz 750 millió Ft. támogatást a Széchenyi-terv nyújtott.

 

Agárdon Termál- és Gyógyfürdő. Az 1,8 milliárd forintos beruházást a Széchenyi-terv 560 millió forinttal támogatta. A 6800 négyzetméter alapterületűre bővült létesítményben 900 négyzetméteres vízfelület - egy kültéri és négy belső termálvizes medence - számos gyógykezelés, wellnes és szabadidő szolgáltatás várja a vendégeket.

 

Esztergomban élményfürdő

 

Dél-Alföldön, ahol a nap is termálvízben fürdik, a következő gyógy- és termálfürdők újultak meg a Széchenyi-terv közel négy milliárdos állami támogatásával: Gyula, Kiskunmajsa, Orosháza, Szeged, Kecskemét, Tiszakécske, Békéscsaba, Mórahalom, Szentes, Gyomaendrőd, Tótkomlós.

 

Szavaztunk azokra, akiktől kaptunk:

 

Országjárót - beszüntették

 

Milleniumi zászlókat - több mint 3000 község

 

„EZER ESZTENDŐ”Milleniumi Olvasókönyvet, I + II. 2000-ben Orbán Viktor miniszterelnök úr minden elsős elemistát megajándékozott vele. (Nekem 2003 tavaszán került a kezembe betekintésre az első kötet. Csodálatos. Wass Albert, Reményik Sándor és más határon túli író és költő is szerepel benne. K.E.)

 

Károlyi Palota Kulturális Központot (Budapest) - (Medgyessy kormány bezárja)

 

Fővárosi Levéltárat (Budapest)

 

Természettudományi Múzeum bővítést (Budapest)

 

Magyar Corvin-lánc kitüntetést a tudományos és szellemi élet nagyjainak

 

„Álmok Álmodói - Világraszóló Magyarok”kiállítást a régi Ganz gyár telepén (Budapest) - MP-ék 2002. december 31-én bezárták

 

236 ezer új munkahelyet

 

Hamvas Intézetet

 

Edelényen megújult kórházat, 2003. június 14-én avatta Orbán Viktor (A Horn-kormány ágyszám-leépítési és kórházbezárási törekvései következtében majdnem bezárt a kórház. Az Orbán-kormány 1,384 milliárd forint címzett támogatást adott a rekonstrukcióra, melynek során teljesen megújult az intézmény: kapott két 50 ágyas tüdőosztályt, egy 84 ágyas belgyógyászati osztályt, szakrendelőket és diagnosztikai egységeket, valamint egy kápolnát.)

 

Zalaegerszegen négy felújított orvosi rendelőt

 

Kunszentmiklóson a református templom tornyának és gyülekezeti háznak felújítását. (A torony felújítására a miniszterelnöki keretből 10 milliót, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 25 millió forintot kaptak.)

 

Pápán megújult vasútállomást

 

Egri színház felújítását. 1 milliárd forintot adott erre az Orbán kormány

 

Nyíregyházán a főiskola felújítását

 

Nyíregyházán a városi színház felújítását

 

Nagytétényi Kastély múzeum felújítását

 

kedvezménytörvényt (80 év után az első megmozdulás, ami egy kis vigaszt nyújtott a határon túli magyaroknak, hogy az anyaország polgárai rájuk is gondolnak) A kedvezménytörvénynek befellegzett. VÉGE!  2003. májusában már átírták.

 

magyar igazolványt - értékét vesztette 2003. májusára.

 

számítógépeket magyar betűzettel (valaki ezt köszönte meg, de leveléből nem derült ki, hogy kik vagy milyen intézmények kapták a számítógépeket)

 

internet használat 41%-os növekedését. Az Orbán-kormány idején az Informatikai Kormánybiztosság által kiírt 22 pályázatból 37 ezer személy, vállalkozás és önkormányzat kapott támogatást. Az internet használat növekedése a 37 ezer pályázatnyertesnek köszönhető.

 

ingyenes világháló-használatot iskolákban, kollégiumokban

 

iskolák, pedagógusok kedvezményes számítógéprendszerhez jutását

 

Arany János tehetséggondozási programot

 

Határontúli magyar szervezetek és iskolák támogatását, könyveket

 

Tankönyvek és iskolai étkeztetés áfa-mentességét

 

infláció csökkentését 25%-ról 6% alá

 

munkanélküliség csökkentését 15%-ról 5%-ra. Medgyessyék gondoskodnak róla, hogy ez ne maradjon így. Egyre nő a munkanélküliség.

 

gyes és gyed visszaállítását

 

családi pótlékot

 

gyermekek utáni adókedvezmény bevezetését (ez a szorgos, dolgozó gyermekes családok elismerése) (Medgyessyék viszont eltörölték a tőzsdei árfolyamnyereség adóját. Ezzel csak milliomos társaikat segítik, a szegény embert ez nem érinti.)

 

tandíjkötelezettség eltörlését

 

diákhitelt, amit 70 ezer diák vett igénybe (Medgyessyék \"szűkíteni kényszerülnek a  diákhitelre jogosultak körét\", ami nem a diákoknak, hanem a bankáro nak kedvez majd, mert nem a kormány, hanem a bankok adják a hitelt KAMATRA.)

 

ingyenes tankönyveket kisiskolásoknak (Zalaegerszegen)

 

ösztöndíjat a máshol tanuló zalaegerszegi egyetemistáknak

 

gazdahitelt - MSZP eltörölte

 

hitelkamat 4% alá csökkentését

 

Nemzeti Földalapot

 

családi gazdaságok támogatását

 

jégkármentesítést mezőgazdászoknak

 

mezőgazdasági támogatást: külső üzletrész kifizetését többszázezer embernek, gépbeszerző hiteleket, exporttámogatást, borászat támogatását, búza, kukorica felvásárlását

 

állami közműtartozások kifizetését az önkormányzatoknak

 

minimálbér 19 ezerről 50 ezerre emelését

 

postabank konszolidálását (új igazgatóság került az élére)

 

nyugdíj mellett dolgozók nyugdíj utáni adójának eltörlését

 

ingyenes fogmegtartó kezelés visszaállítását

 

energiaárak szinten tartását - folyton emelik

 

benzinárak csökkentését a Horn kormány alatti árhoz viszonyítva - (2002 áprilisa óta állandóan emelik)

 

lakáshitel kamatainak 2.5%-ra csökkentését. (2003. decemberében az átlagember számára igen kedvezőtlen változást hozott a M-kormány. Sokak részére elérhetetlen a hitelfelvétel és a kamat megemelése miatt a visszafizetéssel is gondok lesznek.)

 

270 ezer család jutott kedvezményes lakáshitelhez

 

hazai vállalkozóréteg megerősítését (beruházásokat hazai cégek kapták, szemben a külföldi multikkal) - megszűnt

 

közel 200 km felújított autópályát ill. főútvonalszakaszt hazai cég kivitelezésében (Vegyépszer)

 

felújított bakonyszegi, dunaföldvári, bajai és sajókazali hidakat

 

Nemzeti Múzeum nagy felújítását

 

Hősök-tere felújítását

 

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár rekonstrukcióját

 

Újpesten sportpálya rekonstrukciót

 

a Pécsi Tudományegyetem felújítását

 

Zalaegerszegen a Gönczi ÁMK (Művelődési Központ) felújítását

 

Zalaegerszegen a 68 gólyadombi telek kialakítását és közművesítését

 

Szentlaposon (Ecséd határában, Heves megye) a „Magyar Nemzet Édesanyja” bárka alakú kápolnájának építéséhez segítséget. Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárására egy millió forintot kaptak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától. - Magángyűjtésből másfél milliót szedtek össze. - 1800 óra társadalmi munka ráfordítása ellenére is elfogyott a pénz. Ahhoz, hogy - a tervek szerint - 2004. aug. 15-én felavathassák, segítségre van szükségük.

 

Miskolcon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon  (110 éves intézmény) felújítását az Orbán-kormány 135 millió forinttal támogatta.

 

Nagyváradon Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát. Az Orbán-kormány közel negyedmilliárd forinttal támogatta a református nagygyűlés megszervezését. Az egész alakos Bethlen Gábor szobor kiöntésének és felállításának költségeit ebből a támogatásból fedeztek. A szobor avatáson - 2003. május 11-én - Orbán Viktor is jelen volt.

 

privatizáció leállítását - a megmaradt 30% veszélyben van, ha még megvan?!

 

örökös művészeknek havi 500 ezer forintnyi megbecsülést

 

műemlékvédelem kiterjesztését egyházi épületekre

 

gazdasági fellendülést

 

Országimázs Központot - MSZP bezárta

 

bűnözések számának csökkentését

 

olimpia gondolatát

 

kommunizmus áldozatainak emléknapját 2001-ben

2001. február 25-én az Országházban tartottak megemlékezést,

                Wittner Mária ekkor mondta el híres beszédét, melyet így fejezett be: „Itt teszem fel a kérdést: milyen morál alapján ülnek egy magyar parlamentben még most is és alkotnak törvényeket egy általuk tönkretett, kifosztott, megalázott nemzet számára? Ezért a Szent Korona tana és a magyar nemzet nevében erkölcsi hullává nyilvánítottam őket.” 2002. február 23-án avatták és nyitották meg a Terror Házát 2003. február 23-án gyertyás megemlékezés a Terror Házánál a kommunizmus áldozatairól, dermesztő hidegben. (Erre Demszky Gábor Budapest főpolgármestere úgy válaszolt, hogy le kell bontani a Terror Házát a többi háztól megkülönböztető Penge falat, mert az „rontja” az Andrássy út kinézetét. 2004. február 24-én és 25-én reggeltől estig mécsesek fénye emlékeztetett

                a kommunizmus áldozataira a Terror Háza múzeum előtt. A múzeumot addig tartották nyitva amíg látogató volt (belépés ingyen). Orbán Viktor „Szívtájék” címmel cikket írt a Magyar Nemzetben.

                (Az Országházban a magyar képviselők ülve emlékeztek meg az áldozatokról. Tolna megyében az MSZP-s képviselők megemlékezésként még egy percnyi néma főhajtást sem engedélyeztek.)

 

Hídembert (film Széchenyi életéről)

 

Bánk Bánt (film, csak 2003. márciusában kerülhetett bemutatásra)

 

emberek lelkét felemelő Milleniumi Ünnepségeket

 

polgári köröket (a választás után)

 

nehézséggel teljes de félelem nélküli négy évet

 

önbecsülést

 

hazafi-érzést

 

olyan időszakot melyben mertünk magyarok lenni

 

csodálatos, a magyarság összetartozását és emelkedését elősegítő 4 évet

 

15 millió magyart

 

Szavaztunk azokra

 

akik 2000. január 1-én a Magyar Szent Koronát, az ország első személyét, egy sötét múzeumi szobából, a Szent Koronához méltatlan helyről, átvitették az Országházba, ahol minden törvényhozónak el kell mennie mellette.

                (Medgyessyéket erősen zavarhatja ez az állandó figyelmeztetés és felügyelet... Hatalomra jutások első tette az volt, hogy a Szent Korona állandó díszőrséget megszüntették. Az általános felháborodás miatt csak két napra.)

 

akik 2000-ben június utolsó hétvégéjét törvényileg nyilvánították a magyar szabadság napjának (A szovjetek kivonulásának emlékére hazánkból.)

 

akik keresték és eltemették nagyapáinkat és azok bajtársait a Dontól a Rajnáig húzódó harcmezőkön

 

akik lehetővé tették, hogy a Szent István-bazilika Budapesten a háború okozta károk után 2003-ban ismét régi fényében tündököljön. A bazilika helyreállítása 20 évig tartott. Az állami tulajdonban levő épület helyreállítása nem volt fontos az elnyomó kormányoknak. 1983-ban azért kezdték el rendbehozni, mert életveszélyessé vált. A millenniumi készülődések idején az Orbán-kormány méltó állami dotációval tette lehetővé a bazilika teljes rekonstrukcióját: 1999-ben és 2000-ben csaknem akkora összeget szavaztak meg a helyreállítási munkálatok megfelelő ütemű s minőségű továbbvitelére, amekkorát 1983 és 1997 között utaltak át. 2000-ben az Orbán-kormány az egyház tulajdonába adta a Szent István-bazilikát ezzel jogi helyzetét is tisztázták. 2003. augusztus 20-án ismét régi pompájában ragyogott a Bazilika.

 

akik letették a milléniumi városközpont alapjait Budapesten

 

akik a magyar kultúrára háromszor annyit költöttek mint az előző kormány (ezzel szemben a Medgyessy kormány azonnal leváltotta az Operaház, a Nemzeti Kulturális Alapítvány, a Kulturális Örökség Védelmi Hivatal vezetőit, felforgatta a Millenáris Parkot, bezárja a Károlyi Palota Kulturális Központot, a Hamvas Intézetet, a Terror Háza ellehetetlenítéséről nem is szólva. „AszoclibMedgyessy kormány egy év alatt lepusztította a morált, a hangulatot, a lelkesedést, a gazdaságot, a reményt, a harcosságot”- írja egy elkeseredett magyar.)

 

akik magyar évadokat szerveztek japán, belga, krakkói, francia, olasz tájakon

 

akiknek kormányzása alatt folyamatosan csökkent az államadósság

                MSzP-kormány 2004. végéig, három év alatt 3500 milliárd forinttal növelte az államadósságot

 

akik létrehoztak Nemzeti Parkokat (Őrség, Bükki Nemzeti Park, stb.)

 

akiknek fontos a természet és tájvédelem

 

akik 6566 gazdálkodónak nyújtottak segítséget a beregi árvizek után

 

akik támogatták a PRIMAVERA mobil mellrákszűrő programot. Van Blinken amerikai nagykövet feleségének és egy csoport hivatásos magyar nő kezdeményezésére indult be 1999. május 1-én a program. 2003. végéig 50,349 szűrést végeztek. 2000. május 7-én dr. Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége avatta fel a piros-zöld kocsit Budapesten. 2001. jan. 1-én az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) átvette a részleges költségeket.

 

akik beindították 2002. január 1-én a Nemzeti Mellrákszűrő-programot. Az Egészségügyi Minisztérium 32 hitelesített szűrőegységet (állomást) állított fel a „Primavera” és más sikeres program alapján. - A „Primavera” bekapcsolódott ebbe a nemzeti erőfeszítésbe.

 

akik lehetővé tették Erdélyben a Sapientia magyar egyetem létrejöttét

 

akik támogatnak minden erdélyi magyar gyereket, akik magyar iskolába járnak - ez is biztos megszűnik

 

akik létrehozták 1999-ben az Apáczai Közalapítványt az elszakított területek magyaroktatásának támogatására. (A Medgyessy-kormány 2004-ben meg akarta szüntetni, de az összmagyarság felzúdulásának hatására a kormányzat meghátrált. 2005.5.31-ig biztosított a közalapítvány jövője - a szűkös forrásokat leszámítva.

 

akik sikeres gazdaságpolitikai modellt alakítottak ki, ezáltal a családokat a korábbi kormányoknál erőteljesebben támogatták,

 

akik Zalaegerszegen 3000 új munkahelyet teremtettek

 

akik a zalaegerszegi ZTE-t (labdarugócsapat) és színházat támogatták

 

akik bevezették a gazdasági gépvásárlási támogatást

 

akik 12 ezer hallgatót részesítettek „Bursa Hungarica” ösztöndíj támogatásban

 

akik 13 ezer cigány tanulónak ösztöndíj támogatást adtak

 

akik megszüntették a hátrányosan megkülönböztető bánásmódot az egyházi

                iskolákkal szemben

 

akik kétéves költségvetést készíttettek, ami kiszámíthatóságot, folytonosságot

                jelentett. Lehetett hosszabb távra tervezni. Ez Európában a legnagyobbaknak sem sikerült.

 

akik kiépítették a PHARE-pénzek felvételéhez szükséges intézményrendszert

 

akik a méregdrága M1-es autópályán bevezették a matricát

 

akik kidolgozták a Széchenyi plusz gazdaságélénkítő tervet

 

akik a nemzetközi pénzpiacon beválthatóvá (konvertibilissé) tették a forintot

 

akik megfékezték a gyógyszerárak emelkedését

 

akik lehetővé tették, hogy az adóalapból felajánlható legyen 1% a rászoruló

                szülők támogatására

 

akik a családok támogatása által megfékezték a népesség drasztikus, gyorsuló ütemű fogyását

 

akik alatt az abortuszszám csökkent, és EZ A LEGLÉNYEGESEBB

 

akik Geszten helyre hozatták a Tisza-kriptát

 

akik Debrecenben helyreállították Tisza István szobrát -

                Orbán Viktor miniszterelnök személyesen elment Debrecenbe és megkoszorúzta Tisza István szobrát.

 

akik 2001-ben gróf Bethlen Istvánnak, Magyarország miniszterelnökének

                54 évvel halála után síremléket állítottak Budapesten

 

akik december 14-ét kormányrendelettel a HŰSÉG NAPJÁNAK nyilvánították emlékezve a történelmi jelentőségű legendás népszavazásra 1921-ben Sopronban és 8 környező kistelepülésen

 

akik Sopronnak a leghűségesebb városnak a Hűség napja tiszteletére

                szökőkutat adományoztak (A Hűség-Kút alapkövét 2002. március 15-én Szájer József országgyűlési képviselő tette le a Várkerületen. Soltra E. Tamás szobrászművész háromalakos - két férfi és egy nő - szobor-együttese díszíti a június 20-án átadott Hűség kutat. Az alkotás középpontján egy oszlop emelkedik az ég felé, amelyen az országalma pihen díszes párnán.)

 

akik egy-egy emlékművet adományoztak minden egyes településnek, melyeknek népe 80 évvel ezelőtt oly gyönyörűen helytállt, és a megcsonkított Magyarországot választotta, megmutatva, mi is az a hazaszeretet.

 

akik hozzájárultak a kisújszállási református templom felújításához

                (a 94 millió forintnyi költség kárpótlási összegből, pályázat útján, egyházi és helyi önkormányzati támogatásokból és Orbán Viktor személyes adományából jött össze. 2000-ben kezdték meg a munkát és a 2003. június 1-én tartott hálaadó istentiszteleten Orbán Viktor mondta az ünnepi köszöntőt.)

 

akik 22 millió forinttal támogatták a Sukoró-i református műemlék templom felújítását

 

akik 4 éven át következetesen harcoltak az EU-val szemben a magyar érdekek és értékek elismertetéséért. Az előkészítési munkák következtében egyre jobb lett az országjelentésünk. (MP alatt hatalmasat csúsztunk lefelé.)

 

akik egyenrangú félként akarták bevinni az országot s nem pedig a brüsszeli márványlépcsők mosogatására szántak bennünket

                (Jelenleg Magyarországot az EU semmibe sem veszi, ránk erőszakolja a sokszor rossz nyugati normákat. Egy panaszos írta Orbán Viktor vendégkönyvébe: „Őshonos állataink és növénykultúránk sokkal ellenállóbb a járványokkal, betegségekkel szemben, mint a hasonló nyugati, mégis tőlünk várják el, hogy átvegyük a kizárólag nyereségérdekeltségű, de egyben önpusztító génmanipulált termelési szokásokat. Például a magyar disznó nem ehet moslékot sem, mert az nem EU konform és nem veszi át a felvásárló az így hízlalt jószágot! A betegségeket terjesztő nyugati tápokat kell használják -

                Magyarország hatalmas vámbevételtől esik el a belépést követően.)

                A határon túli magyarok pedig csak vízummal jöhetnek az anyaországba!

 

akik az akkori szlovák kormánnyal előkészítették Kassa és Miskolc nagyvárosokat összekötő - létfontosságú a két szomszédos terület fejlődése szempontjából - gyorsforgalmi út tervét. (Terv maradt! MP kormánya ilyenekkel nem foglalkozik.)

 

akik 320 milliárd forinttal adták át az állam kasszát, amit röpke fél év alatt sikerült a D209-esnek és baráti körének kiüríteni.

 

akik Wass Albertet, Reményik Sándort és más addig tiltott és agyonhallgatott

                írót és költőt elismertek

 

akiknek kormányzása alatt szabadon jelenhettek meg az addig betiltott könyvek, és a hazafias és nemzeti érzelmű könyvek korlátlan mennyiségben kerülhettek az ilyen témákat vállaló új magyar könyvesboltokba

 

akik mellett megtanultunk egyenes derékkal járni

 

akik azon fáradoztak, hogy újra gyökereket, hagyományokat teremtsenek ebben az országban

 

akik alatt megtapasztalhattuk, hogy milyen az, ha szabadon élhet az ember. Orbán Viktor képes volt lélekben is szabaddá tenni bennünket. Ez igazán nagy tett.

 

akik felébresztették bennünk a hazaszeretetet és magyarságtudatot

 

                * * *

 

                Az adatok Orbán Viktor vendégkönyvébe írt levelekből, újság cikkekből, internetről származnak. Ezeket kiegészítettem, azzal amit magam tapasztaltam és máshonnan értesültem. K.E.

 

                A levélírók leggyakrabban azt köszönik meg Orbán Viktornak, hogy magyarságtudatot adott nekik, hogy magyarként járhatnak felemelt fejjel, egyenes derékkal és nem kell féljenek. És ez valóban nagy dolog, hiszen több mint 50 éven át éppen ezt az érzést akarták tűzzel-vassal kiirtani a magyarból. Szerintem ezért - és 1988/89 óta nyíltan vallott és hangsúlyozott kommunista ellenessége miatt - gyűlölik annyira Orbánt ellenfelei. Amikor tartása van egy népnek, azt sokkal nehezebben lehet manipulálni.

 

Jó példa fentiekre a következő levél, melyet valaki 2002. december 31-én írt Orbán Viktor miniszterelnök úr vendégkönyvébe:

 

„Hálás vagyok Istennek, hogy megadatott, hogy Magyarországon születhettem. Erre Ön hívta fel figyelmünket 2000. augusztus 20-án a beszédében. Azóta méginkább másképp nézek a hazámra. Köszönöm, hogy kinyitotta a szememet.”

 

 

Orbán Viktor a következő század Európáját

                a munka

                a család

                a nemzetek Európájának képzeli el